Lima 50g 100m

0100 maslová
53 ks    0100 maslová
Vyberte si farbu
2,60 €
S DPH
Množstvo
Skladom

Zloženie: 65% vlna, 35% alpaka

Hmotnosť: 50g

Návin: 100m

Ihlice/háčik: 4mm

Skúška očiek podľa štítku: 21 očiek x 28 riadkov na 10x10cm

Hrúbka priadze: DK / Worsted

Inšpirujte sa hotovými výrobkami na Ravelry.

Chcete oprať svoje vlnené výrobky bezpečne? My odporúčame EUCALAN.

Popis

Priadza Lima patrí medzi najvďačnejšie vlny na pletenie či háčkovanie. Má skvelú hrúbku a je pevne stočená - ľahko sa s ňou pracuje a je veľmi hrejivá. Je to skvelý materiál na oblečenie do prírody a vzhľadom na široký výber farieb je dokonalou priadzou na pletenie nórskych vzorov. V jej zložení nájdete iba prírodné materiály - vlnu a alpaku.

Vlna

Patrí medzi najstaršie textilné materiály. Má všestranné využitie a iba márne by sme hľadali nejakú lepšiu náhradu za tento materiál ako umelú alternatívu. Vlna má mnoho vynikajúcich vlastností: je pružná a elastická, dokáže sa natiahnuť až o ⅓ svojej veľkosti a vrátiť sa späť do svojho tvaru. Lepšie sa prispôsobuje telu a neobmedzuje v pohybe. Má perfektné termoregulačné schopnosti - keď sa pod ňou spotíte, odvádza pot von od tela a materiál zostane na dotyk suchý a teplý. Vďaka tomu, že je vlhkosť odvádzaná veľmi rýchlo, nemôže sa stať, že vám oblečenie napáchne. Je prirodzene neelektrizujuca a jej pridanou hodnotou je, že je 100% rozložiteľná o voľnej prírode. 

Existuje mnoho druhov oviec, ktoré majú rozdielne druhy vlny. Medzi najznámejšiu patrí merino vlna, ktorá je populárna najmä vďaka tomu, že keď ju nosíte priamo na pokožke, tak vás nepichá. 

Ďalšími známymi druhmi vlny sú Shetlandská, Blue Faced Leicester a Corriedale. Všetky tieto priadze sú o niečo pichľavejšie, avšak sú hrejivejšie, odolnejšie a majú nádherné prirodzené farby. V týchto budete mať naozajstný pocit “reálnej vlny”.

Alpaka

Materiál nazývaný alpaka sa získava z lamy alpaky žijúcej v Južnej Amerike. Až 99% žije na vysočinách v Peru, Chile a Bolívie. Žijú 4000 m.n.m, kde sú veľmi studené zimy a veľmi horúce letá. Podobne ako u vlny, aj ich kožuch funguje ako termoregulátor. Neprepúšťa zimu a vlhkosť k pokožke a je pod ňou teplo a sucho, a v lete zase naopak neprepúšťa teplo a odvádza pot. Úplet z alpaky je priedušný, pokožka pod ním dýcha. Ak sa stretnete s názvom Baby Alpaca, znamená to, že je to prvý krát ostrihaná srsť mláďaťa lamy a tento materiál je zväčša omnoho jemnejší, ako z dospelej. Vlákna majú menej šupiniek ako v ovčej vlne a neobsahuje lanolín. Z alpák dokážeme získať až 23 prirodzených odtieňov - od čokoládovej hnedej až po slonovinovo bielu a da sa ľahko farbiť. 

Starostlivosť o výrobok

Ako každý vlnený výrobok, aj takýto zmesový ako vlna a alpaka odporúčame prať radšej v chladnejšej vode v rukách a môžete poprípade použiť aj špeciálne mydlo či detský šampón. Neodporúčame prať v teplote vyššej ako 30°C, pretože sa výrobok môže zraziť a splstiť. Nežmýkame stáčaním, ale radšej zgúľame a vytlačíme vodu. Odporúčame sušiť na rovnej ploche pri izbovej teplote, určite nie priamo na radiátore a už vôbec nie v sušičke.

Použitie priadze Lima

Ako sme už spomínali, priadza Lima je skvelá, ak si chcete upliesť svetre s nórskymi vzormi. Ale nemusíte zostať iba pri svetroch, môžete sa vyblázniť na čiapkách, šáloch a rukaviciach. Takisto si z nej môžete uštrikovať nádherné vlnené deky.

V ponuke máme rôzne odtiene základných farieb. Určite vás prekvapí rozdielna cena pri niektorých klbkách - je to kvôli tomu, že jednotlivé klbká vlny sú buď uni alebo mix farba. Ich odlišnosť súvisí s tým, že v priadzi mix pri pozornejšom preskúmaní, si môžete všimnúť rôzne farby, nie len jednu. Táto priadza teda vzniká spojením dvoch a viac rozdielnych farieb vlákien a vo výsledku máte krásnu žíhanú priadzu, ktorá na prvý pohľad môže vyzerať ako z jednej farby, ale v skutočnosti má veľmi jemný melírovaný efekt.

Odporúčaná veľkosť ihlíc od výrobcu je 4 mm, avšak ak veľmi utahujete, siahnite radšej po väčších ihliciach a naopak. S touto priadzou sa veľmi ľahko pracuje a výrobok viete spraviť naozaj rýchlo. Túto vlnu môžete kombinovať aj s inými priadzami v našej ponuke - napríklad Merino s Yakom alebo Aran Tweed od  Laines du Nord, ak by vám nepostačoval farebný výber, alebo ak chcete spestriť jednofarebnosť nejakým melírom, môžete kombinovať s Rios od Malabrigo. Podobnej hrúbky u nás nájdete aj priadzu Terra a Terra Tweed od Rosarios4 alebo Illustrios a Croft od West Yorkshire Spinners.

Firma Drops

Drops Design je nórska značka pôsobiaca na trhu už od roku 1982. V ich ponuke nájdete obrovské množstvo druhov priadzí a tento sortiment neustále rozširujú. V posledných rokoch sa snažia dostať na vlnu udržateľnosti - postupne vyraďujú zo svojej ponuky priadze s umelými vláknami, resp. sa ich snažia znížiť na minimum a zamerali sa na priadze z prírodných materiálov, ktoré sú ľahko odbúrateľné. Prezentujú transparentnosť - o každom ich materiáli sa snažia dozvedieť odkiaľ pochádza a akým spôsobom bol získaný a spracovaný. Mnohé z ich produktov majú certifikáciu OEKO-TEX® Standard 100, ktorú vydáva globálna asociácia nezávislých výskumných a testovacích inštitútov pre bezpečnosť pri výrobe a udržateľnosť textilného priemyslu. Obmedzujú používanie chemických látok pri výrobe s cieľom ochrániť ľudské zdravie a životné prostredie pred rizikami, ktoré by takéto chemikálie spôsobovali.

Neustále taktiež pracujú na znižovaní ich uhlíkovej stopy. Ako prvý začali ponúkať vzory na štrikovanie a háčkovanie zadarmo na svojich stránkach, aby predišli tlačeným verziám, ktoré sú zároveň kedykoľvek dostupné, inkluzívne a preložené do rôznych jazykov (nájdete tam aj veľa návodov v českom jazyku). Svojou produkciou a prácou chcú podporovať slow fashion, pretože móda, módny priemysel a oblečenie sú každým dňom obrovským problémom. Tvorbou vlastného oblečenia sa vyhýbame lacným trendom a zároveň si môžeme prispôsobovať naše predstavy o výslednom štrikovanom či háčkovanom produkte, o ktorý sa budeme aj lešpie starať, dlhšie ho nosiť, pretože reálne oceníme skutočnú prácu na našom výsledku.

Spotreba a inšpirácia

V nasledujúcej tabuľke je približný prehľad spotreby na vybrané projekty.

Doplnky

Dospelácka pletená čiapka

2 klbká - 100 g

Pletená kukla

4 klbká - 200 g

Háčkovaná deka cca 86x134 cm

17 klbiek - 850 g

Pletené ponožky veľ. 38/40

4 klbká - 200 g

Pletená deka cca 91x120 cm

13 klbiek - 650 g

Deti

Pletený pulóver veľ. ¾ roky

4 klbká - 200 g

Pletený pulóver veľ. ⅞ rokov

5 klbiek - 250 g

Ženy

Pletený pulóver veľ. S

11 klbiek - 550 g

Pletený pulóver veľ. L

13 klbiek - 650 g

Pletený pulóver veľ. XL

16 klbiek - 800 g

Muži

Pletený sveter veľ. S

12 klbiek - 600 g

Pletený sveter veľ. L

15 klbiek - 750 g

Pletený sveter veľ. XXL

16 klbiek - 800 g

yCLStvnJPYxiudIRK-p3qjXz08EkEsPjwjxvb7fr8QxqpsBlXlsWf0-heCjMuNdpK47u6Yj41u_ZsuDmp95K0Tls8Z36Rgn6SGDwR2FAXdRxmDqNb2_XkyY8EiWRrm4gwNCzgMX0

Pletený svetrík s nórskym vzorom a použitá iba priadza Lima. (Zdroj: https://www.ravelry.com/projects/amiamie45/twinkle)

z6ghkXkkhy6nmU_hBjxR0efdM1sKiacLdf3moyhr0y-9ozYT7S1A6ZXQ0O8b1_Ue0ommKq_qYm3lMBtV92xCMBnp76Q8Pir5DCZn4bdgYzAa39OjkSdJf2Oydt60Gpw4K64nJxbq

Husto pletená bunda - Lima môže poslúžiť na prechodné vesty a bundy, keďže vlna vás ochráni pred chladnejším počasím. (Zdroj: https://www.ravelry.com/projects/martassm/amalia)

EkgIZNTVEVgNCCFNa17JXfT3cJIyE9zHkCr0OTIJokb9J-U0wI6oNVse_X6XK41T1o0lKdv2iASLXPSvtgEW2OPeckP8GDHYU_xRQUBODvdmBJx7XuDLiKXrChc_DvZVc_SdaaRv

Pletená trojuholníková šatka z Limy vás veľmi dobre zahreje v zime. (Zdroj: https://www.ravelry.com/projects/Lechodu23/chale-a-torsades)

ISkN9F2GSPSiEJKvMTiMVrr9qJ4lrMF2mCfqAGqGi3JWn1CHHrLor2B-NUfPXAkr0Z0gIJR0HOgpdHnwL9DG2quGljOEWF1T9K7kY3JYJjntH9yq5bYHnZ4RngIRIVwiS03qDByB

Cukríkový sveter s nórskym vzorom - konkrétne farby maslová (0100) a svetlá ružová (9022). (Zdroj: https://www.ravelry.com/projects/strandung/moody-hue)

tCSJfPDP80cg1Ir1Oc6EFeFcG8FSJo1D_YyX-6s94yXIG_LEToPoRllmWI6D0Aw1y34kbrs-_7goOYAr9ZU5FKhk_dXuIwEmX1-o8mmuKihS3meNcvyjcztles8GqUzE7v-o-zeM

Hit tejto zimy - balaklava. Stačia vám na ňu 2 klbká. (Zdroj: https://www.ravelry.com/projects/mildsoap/balaclava-no-1-3)

pA3vzwP-H8KajXHCKq6djJWM9h9pJ1qRmyw1nqSu1lfHtT-OL_TDqYUG_U--mwIQKACxLsFpTqtm5qqxwqDEn4lW5Q4QhoJC3LvdR2MO2Vp4yM30rEsxWzgxtDxImpKyVil-VsFS

Sukňa na zimu z vlny a alpaky je niečo, čo si musíte uštrikovať do vášho šatníka. (Zdroj: https://www.ravelry.com/projects/drizzleofhoney/alora)

pn-Fq7BmNfuPlrc8DlMfIyrNAjl6uWgrijrQWt50VlrECF5e5ZDK4cP_1SVpMzKr6IG49lRfGbiAGDGJ-kj4oYoZ7oajiSrXvLVRGkd1yf26UoHeqxiLtMdk3Y8AHd51Hg-dbav7

Retro prechodný kabátik, Lima má naozaj veľa rôznorodých použití. (Zdroj: https://www.ravelry.com/projects/MissSis/minerva-st-moritz-coat)

JM4cdsv_lsK7ASWnIjLno0HOM0Y7OYXAkDBfbZk04KnC4fAziDKaOtO2WGWzh-CXn0J4CD79gsny4VHpL9kF-A6hlo42DgnRPaHsYwmeUK3zN4Nh7-qqqvbYFEanRfsn_rWJcftW

Ale najčastejšie nájdete práve pulóvre s nórskymi vzromi. (Zdroj: https://www.ravelry.com/projects/TripleLdeMag/starfall)

LjI4KjIlS7XjAZyH00gvGTyVCPuJ_f3l9-FOfrSCb5xzRCjS0jQzXzx37dR67bPkzgOFtUR6IALBHRUbW57RXgWzfGRIlLxTcWg7U3VEeMk8-9Xx8R_MCiqQ6eKJ-ypeCHeGUEXV

A takéto bláznivé šály na zimu - jednofarebný je predsa nuda. (Zdroj: https://www.ravelry.com/projects/katespage/hector-cat-scarf)

Oqtp-R5sckis6--3V0U8IkGLLpEGDGAKNHMLkr6xMfOjykBY-kgKIheijCT0QET6PXBSihITyUpi8Z0nOo8u96DiE4Qi8J7qcGLIy8_wW_zGHgP2-NHMNA_oR3Lqki4EBIF5ZE2m

A malá inšpirácia na detskú deku do kočiarika. (Zdroj: https://www.ravelry.com/projects/marcepa/kocyk-z-krolikiem)

Zákazníci, ktorí kúpili tento produkt, kúpili tiež:

Kód: holidays 11244

Ponožkové priadze OPAL

Zloženie: 75% vlna, 25% polyamid Hmotnosť: 100g Návin: 425m (ak nie je uvedené na fotke ináč) Ihlice/háčik: 2 - 3mm Skúška očiek: 30 očiek na 10cm Hrúbka priadze: fingering Chcete oprať svoje vlnené výrobky bezpečne? My odporúčame EUCALAN. Kombinujte s jednofarebnou JAWOLL.  Na jeden pár veľkých pánskych ponožiek stačí jedno 100g klbko. Dámse cca 38ičky...

Cena 9,50 €
Viac
Skladom

Kód: PBI

Ponožkové ihlice brezové Basix Birch 2 - 25mm

Tieto ihlice sú vyrobené z brezového dreva. Sú ľahučké, príjemne sa držia, nie sú chladné ako bežné kovové ihlice. Vlna po nich nekĺže úplneľahučko ako po kovových, čo je výhodou hlavne pre začiatočníkov. Očká budú lepšie držať na mieste a očká sa vám nerozutekajú.  Dĺžka ihlíc: 20cm. 

Cena 4,80 €
Viac
Skladom

Kód: 8903 čierna

Značka: Drops

Andes 100g 90m

Zloženie: 65% vlna, 35% alpaka Hmotnosť: 100g Návin: 96m Ihlice/háčik: 9mm Skúška očiek podľa štítku: 10 očiek x 14 riadkov na 10x10cm Hrúbka priadze: Super Bulky Chcete oprať svoje vlnené výrobky bezpečne? My odporúčame EUCALAN. Návod na štrikovaný sveter. Návod na štrikovanú čiapku. Návod na háčkovanú čiapku. Návody v českom jazyku. Návody v anglickom...

Cena 5,15 €
Viac
Skladom

Kód: 335 hannah

Značka: Malabrigo

Merino vlna na pletenie Malabrigo Mecha 100g 119m

Zloženie: 100% merino superwash Hmotnosť: 100g Návin: 119m Ihlice/háčik: 6 - 8mm Skúška očiek podľa štítku: 11 očiek na 10cm Hrúbka priadze: Bulky Na pletenú čiapku potrebujete 1 pradeno. Na stredne veľkú pletenú šatku cca 3 pradená.  Na jednoduchý pletený sveter veľkosti M potrebujete cca 6 pradien.  Inšpirujte sa hotovými výrobkami na Ravelry. Chcete...

Cena 15,90 €
Viac
Skladom

Kód: 886 diana

Značka: Malabrigo

Merino priadza na pletenie Malabrigo Sock 100g 402m

Zloženie: 100% merino swHmotnosť: 100gNávin: 402mIhlice/háčk: 2 - 3mmSkúška očiek podľa štítku: 32 očiek na 10cmHrúbka priadze: SockNa pletenú čiapku potrebujete 1 pradeno. Na stredne veľkú pletenú šatku cca 2 pradená. Na pletený sveter veľkosti M potrebujete cca 4 pradená. Ak sa rozhodnete túto priadzu použiť na peltenie ponožiek, odporúčame na pätu...

Cena 18,90 €
Viac
Skladom

Kód: 615 maslová

Cool Wool Big 50g 120

Zloženie: 100% merino extrafine Hmotnosť: 50g Návin: 120m Ihlice/háčik: 3,5 - 4mm Skúška očiek: 19 očiek na 10 centimetrov Hrúbka priadze: Worsted

Cena 5,95 €
Viac
Skladom

Customer Reviews

Based on 17 reviews
88%
(15)
6%
(1)
6%
(1)
0%
(0)
0%
(0)
E
Eva Poláčeková

Lima 50g 100m

K
Katarina Rantova
Lima Drops

Všetko super?

E
Ema Ondrušková
Jednoduchá spoľahlivá vlna

Pekná vlna, dobré zloženie. Ideálna na prácu s farebnými vzormi, veľmi dobre sa s ňou pracuje, farby sú živé. A cena výborná ?

D
Dagmar Luknar
Ciapky

Vlny su uzasne, dodanie rychle , uz len strikovat .. a rozmyslam nad dalsimi kombinaciami

T
Tatiana Káčeríková

Lima 50g 100m